Kansainvälinen lastenkirjakokoelma Brummeriana Kansalliskirjastossa

Maaliskuun 5. päivä 2019 joukko Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen -yhdistyksen hallituksen jäseniä vieraili Marjut Hjeltin johdolla tutustumassa Kansalliskirjaston Brummeriana-kokoelmaan sekä vuonna 2016 siihen liitettyyn Lea-kokoelmaan. Professori Markus Brummer-Korvenkontiolta osittain ostettu ja osittain lahjaksi saatu kokoelma on kansainvälisyydessään ja laajuudessaan yksi merkittävimmistä lastenkirjakokoelmista Euroopassa.

Lääketieteen parissa eämäntyönsä tehnyt Markus Brummer-Korvenkontio innostui lastenkirjojen keräämisestä 1970-luvulla. Bibliofiilien seurassa hän huomasi, ettei kukaan jäsenistöstä kerää lasten- ja nuortenkirjoja. Niinpä hän päätti ryhtyä tallettamaan katoavaa lasten- ja nuorten kulttuurihistoriaa. Tärkeimpänä kriteerinä hänellä oli kirjan arvo, sillä akanoitakin lastenkirjallisuuden joukossa hänen mielestään on. Kotimaisen kirjallisuuden osalta Brummer-Korvenkontio on halunnut saada kokoelman täydelliseksi – ainakin sotia edeltäneeltä ajalta. Näin hän on saanut hankituksi myös sellaisia kirjoja, jotka puuttuvat kirjaston kansalliskokoelmasta.

Kansainvälisissä lääketieteen kongresseissa matkustaessaan hän pääsi samalla käymään antikvariaateissa ja kirpputoreilla ja tekemään merkittäviä löytöjä. Kirjoja ja muuta aineistoa karttui seuraavina vuosina tuhansia ja niin ensimmäinen osa kokoelmasta hankittiin Kansalliskirjastoon, tuolloiseen Helsingin yliopiston kirjastoon, vuonna 1991 ylikirjastonhoitaja Esko Häklin myötävaikutuksella. Seuraava erä Markus Brummer-Korvenkontion keräämästä aineistosta saatiin Kansalliskirjastoon 2002 Helsingin yliopiston rehtorin Kari Raivion tuella. Viimeisin osa eli Brummer-Korvenkontion vaimon mukaan nimetty Lea-kokoelma ostettiin kirjastoon vuonna 2016.

Kokoelma on laaja, sillä se sisältää kaikkiaan noin 29 000 kohdetta. Kuva- ja satukirjojen sekä lasten- ja nuortenfiktion lisäksi se sisältää runsaasti tieto- ja koulukirjoja, lehtiä, pelejä, koulujen opetustauluja ja erilaisia pienpainatteita kuten esimerkiksi mainoslehtisiä, joulukalentereita ja kortteja. Ensimmäiset kohteet ovat 1500-luvulta, viimeiset 2000-luvun alusta. Vaikka pääpaino on eurooppalaisessa ja pohjoisamerikkalaisessa aineistossa, kirjoja on kaikkialta maailmasta.

Arvokkaan kokoelman käyttöä vaikeuttaa se, että vain osa siitä eli 5600 teosta on luetteloitu tietokantaan. Fiktiosta on luetteloitu suuri osa englannin-, ranskan- ja saksankielisestä kirjallisuudesta ja se löytyy kirjaston Finna-tietokannasta komennolla H Brummeriana. Tutkimuskirjallisuus, joka on kaikkien käytettävissä avokokoelmassa kirjaston Akvaariotilassa, on luetteloitu kokonaan. Se löytyy Finnasta komennolla H Ref Brum.

Pro Lastenkirjallisuus – Pro Barnlitteraturen -yhdistyksen hallitusta kiinnosti erityisesti esimerkiksi Jörö-Jukka -kirjat. Niitä on Brummerianassa kaikkiaan 106, joista 17 on tutkimuksia. Muut kaikki ovat erikielisiä ja erilaisia Jörö-Jukkia, onhan muun muassa Adolf Hitler sovitettu Jörö-Jukan rooliin ja Jörö-Jukka on saanut rinnalleen Arvid Lydeckenin luoman Jörö-Tytin.

Koska luolakokoelmaan ei enää ole mahdollista viedä ryhmiä, tutustuimme pieniin näytteisiin kirjaston kokoustilassa. Lopuksi vierailimme Kansalliskirjaston Galleriassa, jossa on esillä Nopista bitteihin pelinäyttely 31.12.2019 asti. Suuri osa näyttelyn peleistä kuuluu Brummerianaan, josta saisi näyttelyjä melkeinpä aiheesta kuin aiheesta. Ja on näyttelyjä vuosien varrella järjestettykin. On ollut Taikaportti, H. C. Andersenin merkkivuosinäyttely, pop up -kirjanäyttely ja Brummeriana: lasten- ja nuortenkirjoja läheltä ja kaukaa. Vaikka kokoelman pääosaa ei pääsekään ihailemaan, kirjaston aukioloaikoina voi käydä tutustumassa tutkimuskirjallisuuteen ja näyttelyihin, joihin on aina vapaa pääsy.

Marjut Hjelt, kuvat Susanna Gillberg

Brummeriana – en internationell samling barn- och ungdomslitteratur i Nationalbiblioteket

Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen -styrelses medlemmar, med Marjut Hjelt i spetsen, besökte Nationalbibliotekets Brummeriana-samling den 5.3  2019. Professor Markus Brummer-Korvenkontios samling är en av de viktigaste barnbokssamlingarna i Europa. Den innehåller runt 29 000 verk, både inköpta och donerade. Förutom bilderböcker, sagoböcker och barn- och ungdomsfiktion, innehåller samlingen faktaböcker, läroböcker, tidningar, spel, skoltavlor och olika tycker av tryck såsom reklamtidningar, julkalendrar och kort.  De äldsta delarna av samlingen dateras till 1500-talet, medan de nyaste är från 2000-talets början. Även om största delen av samlingen fokuserar på europeiskt och nordamerikanskt innehåll finns här böcker från hela världen.

Samlingen får inte längre besökas av grupper, så vi bekantade oss med samlingen i ett av bibliotekets små mötesrum. Dessutom passade vi på att se spelutställningen Nopista bitteihin, som kan besökas till slutet av året. En stor del av spelen i utställningen hör till Brummeriana.

Text: Marjut Hjelt, översatt och förkortat av Ida-Lina Nyholm
Bilder: Susanna Gillberg