Vanhat tapahtumat

Grabiański-näyttely ja seminaari 

Kuva: Janusz Grabiański

Pro lastenkirjallisuus toi tammikuussa 2019 Kanneltaloon Helsinkiin puolalaisen klassikkokuvittajan Janusz Grabiańskin (1929–1976) kuvitusnäyttelyn. Näyttely oli avoinna 15.1.– 8.2.2019 otsikolla  Satumaista  – Janusz Grabiańskin satukuvituksia. Näyttely juhlisti Puolan 100-vuotisjuhlavuotta. Pron yhteistyökumppaneina olivat Puolan suurlähetystö, Helsingin Suomi-Puola-yhdistys ja Kanneltalo.

Rovaniemen taidemuseo on koonnut näyttelyn taiteilijan lesken Joanna Grabiańskan yksityiskokoelmasta. Grabiańskin kuvittamia kirjoja on ilmestynyt 21 kielellä, suomeksi julkaistiin 1960–1970-luvuilla kymmenen satukirjaa, mm. Kauneimmat eläinsadut, Andersenin satukirja ja Tuhannenyhdenyön satukirja.

Kanneltalon näyttelyyn on laadittu tehtävälomake, jota saa vapaasti monistaa näyttelykäyntejä varten sekä yksittäiskävijöille että koululuokille ja päiväkotiryhmille. Lataa tehtävät suomeksi klikkaamalla tästä ja ruotsiksi tästä

Näyttelyyn liittyi 30.1.2019 lastenkirjojen kuvittamista käsittelevä iltapäiväseminaari Kuvittajan konstit: käsityöstä digikuviin, jossa kuultiin Grabiańskin taiteesta ja suomalaisten kuvittajien tekniikoista ja luomisprosesseista. Seminaari oli kaikille avoin 30 euron osallistumismaksulla. Se soveltui hyvin mm. opettajille, opiskelijoille, kirjastoväelle ja kirjantekijöille. Tutustu seminaariohjelmaan ja ilmoittautumisohjeisiin klikkaamalla tästä!

 

ISO KILTTI JÄTTI ja muuta fantastista

Kuva: Jukka Lemmetty

Lastenfantasiakirjallisuutta käsittelevä seminaari tiistaina 20. syyskuuta 2016 Tammen ja WSOY:n auditoriossa, Korkeavuorenkatu 37, 00130 Helsinki.

Seminaarin järjestää Roald Dahlin 100-vuotisjuhlan kunniaksi Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen ry. Tukijoina ovat Taike, Tammi, WSOY, ArtHouse, Otava ja Schildts & Söderströms.

Ohjelma:

9.30 Ilmoittautuminen ja fantastinen aamujuoma
10.00 Avaussanat – kirjailija Tuula Korolainen
Luentaa, Iso kiltti jätti – opettaja Helena Linna ja kirjailija Jari Tammi
10.15 Roald Dahl 100 vuotta FL Merja Leppälahti
11.00 Dahlin nykyperillisiä Suomesta ja maailmalta – kirjastonhoitaja Reetta Saine
11.30 Lounas – omakustanteinen
13.00 Tammen ja WSOY:n fantasiaa lapsille toimituspäällikkö Mikael Ahlström
13.20 Luentaa, Ritva Toivolan novelli –kirjailija Tuula Korolainen
13.30 Suomalainen fantasiapioneeri Ritva Toivola – kirjailija Anne Leinonen
14.00 Fantasiani lähteet, kirjailija Henrika Andersson
14.30 Päiväkahvi
15.00 Luentaa, ote Kepler62 -teoksesta, kirjailija Timo Parvela
15.10 Matka tuntemattomaan, Kepler 62 – kirjailija Timo Parvela
15.40 Suomalainen noitapiiri –kirjailijat Mervi Heikkilä, Siri Kolu ja Mila Teräs
16.10 Päätössanat – puheenjohtaja Maija Karjalainen
16.15 – 17 Mahdollisuus ostaa 40 %:n alennuksella WSOY:n ja Tammen tuotantoa kirjakaupasta ja Pro lastenkirjallisuuden tuotteita auditorion aulasta.

Tarinoiden puisto

Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen ry järjesti elämyksellisen
lastenkirjallisuustapahtuman Virka Galleriassa Helsingin kaupungintalolla 5.11.2014-1.2.2015

JÄTTISUOSIO: Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen ry:n lastenkirjallisuustapahtuma, Virka Galleriassa Helsingin kaupungintalolla, on sulkeutunut. Tiensä 5.11. avattuun puistoon löysi kolmen kuukauden aikana lähes 54 000 kävijää!

ANNA PALAUTETTA: vielä voi lähettää kommentteja ja kertoa kokemuksia Tarinoiden puiston Facebookissa tai lähettämällä meiliä osoitteeseen tarinoidenpuisto@gmail.com.

Näyttelyineen ja ohjelmineen Tarinoiden puisto oli kaikkien aikojen suurin suomalainen lastenkirjallisuustapahtuma. Kuvitusnäyttelyssä oli mukana lähes 40 nykykuvittajaa sekä kaksi klassikkokuvittajaa, Maija Karma ja Maija-Kaarina Nenonen. Esillä olivat myös kuvitusten lähdekirjat, joista on luettelo tämän sivun yläosassa Tarinoiden puisto -otsikon alla. Lisäksi luettavana oli satoja muita lastenkirjoja, omana osastonaan Helsinki-kirjat, joista löydät luettelon yläkuvakkeen alta.

Tarinoiden puiston pääasiallisena kohderyhmänä olivat lapsiperheet sekä päiväkoti- ja kouluryhmät. Ohjelmaa oli myös ammattikasvattajille. Näyttely oli kaksikielinen, ja näyttelyyn ja tapahtumiin oli vapaa pääsy. Tarinoiden puiston suojelija on näyttelijä Elina Salo.

Tapahtuman visuaalisesta suunnittelusta vastasivat kuvittaja Sari Airola, arkkitehti Eymen Homsi ja lavastussuunnittelija Sattva-Hanna Toiviainen sekä graafikko Anja Reponen. Sisällön suunnittelusta vastasivat puheenjohtaja Maija Karjalainen, tuottaja Laura Rautkallio-Salminen, kirjailija Tuula Korolainen, FM Tytti Tuunanen, Satupäivän tuottaja Iida Turpeinen ja tuottaja Sanna Kangasluoma.

Lue lisää Tarinoiden puistosta
Lisätiedot ja tiedustelut:

Seuraa Tarinoiden puistoa facebookissa

Pilottitapahtuma 2011

Lapset valloittivat lastenkirjatalon – lastenkirjatalo lapset!

Lastenkirjallisuustalotapahtuma Helsingin Sörnäisissä 3.–15.5.2011 oli huikea menestys. Kahden viikon aikana talossa vieraili 1500 kävijää.

Pro lastenkirjallisuus -yhdistyksen pilottitapahtuman tarkoituksena oli osoittaa, millaista toimintaa tulevassa lastenkirjallisuustalossa olisi ja miten se toimisi. Tapahtuma järjestettiin Ebeneser-talossa, jossa toimii myös lastentarhamuseo.

Pop-up-lastenkirjatalossa järjestettiin kuvitus- ja sanataidetyöpajoja päiväkoti- ja alakouluikäisille, luettiin satuja ja tutustuttiin lastenkirjojen kuvittamiseen hienossa näyttelyssä, jossa oli teoksia 16 kuvittajalta. Erityisiä teemapäivä oli neljä: pientenpäivä 7.5., ruotsinkielinen päivä 11.5., kansainvälinen päivä 14.5. ja runopäivä 15.5.

Tapahtuma oli huikea menestys, kahden viikon aikana siellä vieraili noin 1500 kävijää, ja lapsiryhmiä ilmoittautui työpajoihin enemmän kuin saatettiin ottaa vastaan! Myös aikuisille oli kahtena iltana ohjelmaa. Kirjakaupassa saattoi tehdä lastenkirjalöytöjä, ja kahvila houkutteli pullantuoksullaan.

Lapset viihtyivät talossa niin hyvin, etteivät olisi millään malttaneet lähteä pois.

Levollinen, mutta virikkeellinen lmapiiri ja erilaiset elämystilat houkuttelivat sekä hiljaiseen lukemiseen satuhuoneen värikkäiden tyynyröykkiöiden keskellä että omaan luovuuteen työpajoissa ja ”jännähuoneessa”, jossa lapset piirsivät kavereita hirviöille tai kirjoittivat seinälle viestejä asioista, jotka heitä jännittivät tai pelottivat.

Palaute tapahtumasta oli aivan yksiselitteinen: lastenkirjatalo pitää ehdottomasti saada pysyvästi Helsinkiin!

Myös itse tapahtumapaikka, hieno ja historiallisestikin arvokas Wivi Lönnin suunnittelema Ebeneser-talo herätti ihastusta ja toiveen, että lastenkirjallisuustalo saisi juuri sieltä pysyvän kodin!

Pilottitapahtuma pystytettiin yhdistyksen hallituksen ja jäsenten vapaaehtoisvoimin. Suurkiitos kaikille pilottitapahtumassa tavalla tai toisella mukana olleille – te teitte tämän mahdolliseksi ja osoititte, mitä yhteisillä tavoitteilla ja mahtavalla yhteishengellä voidaan saada aikaan!

Pro lastenkirjallisuus -yhdistys kiittää lämpimästi tukijoita, joita ilman lastenkirjatalotapahtuma ei olisi onnistunut yhtä hienosti: Suomen Kulttuurirahasto, Sparbanksstiftelsen i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä, Marimekko Oyj, Helsingin kulttuurikeskus, Ebeneser-säätiö, Keski-Helsingin musiikkiopisto, Lasten Keskus, WSOY, Sofianlehdon puutarhapalvelu, Matteria, Suomen lastenkirjakauppa.

Kuvitusnäyttelyssä oli alkuperäiskuvituksia 17 kuvittajalta: Sari Airola, Linda Bondestam, Liisa Kallio, Katri Kirkkopelto, Jukka Lemmetty, Kristiina Louhi, Leena Lumme, Marjo Nygård, Sanna Pelliccioni, Matti Pikkujämsä, Alexander Reichstein, Christel Rönns, Salla Savolainen, Virpi Talvitie, Pirkko Vainio, Laura Valojärvi, Anne Vasko.

Työpajoja pitivät: Malin Fagerström, Maami Heikkilä, Reetta Hietanen, Silja Järventaus, Tuula Korolainen, Michelle Mattfolk, Sanna Pelliccioni, Nadja Sarell, Marja Suojala, Outi-Maria Takkinen, Katri Tapola, Merja Tuohino, Pirkko Vainio, Josefin Vidjeskog, Seija Vilén, Teresia Volotinen.

Kirjailijavieraita lastenkirjatalossa olivat Tove Appelgren, Anja Erämaja, Tuula Korolainen, Leena Laulajainen, Tittamari Marttinen, Heikki Niska ja Annika Sandelin.

Lastenkirjallisuustalossa luennoivat Marjatta Kalliala ja Maria Laukka.

Lastenkirjatalo oli avoinna 4.–15.5.2011 (arkisin 9–15 ja viikonloppuisin 11–16)
Osoite: Ebeneser-talo (www.ebeneser.fi), Helsinginkatu 3-5. 

Vapaa pääsy.

Arkiaamupäivät klo 9–11 oli suunnattu päiväkoti-ikäisille ja arki-iltapäivät alakoululaisille ja kerhoryhmille. Tapahtuma oli joka päivä avoin myös perheille ja kaikille lastenkirjoista kiinnostuneille. 

Lastenkirjatalon ohjelma:

Lastenkirjatalossa on paljon nähtävää ja koettavaa!

Joka päivä

Päivittäin järjestetään vaihtuvia kuvitus-, satu-, sanataide-, kritiikki- ja runotyöpajoja päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille. Työpajoja ohjaavat kuvittajat, kirjailijat, sanataideopettajat ja muut lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin ammattilaiset. Lapsiryhmien on ilmoittauduttava työpajoihin etukäteen verkkolomakkeella.

Laajassa kuvitusnäyttelyssä on kuvituksia lähes kahdeltakymmeneltä kuvittajalta. Mukana ovat mm. Katri Kirkkopelto, Jukka Lemmetty, Linda Bondestam, Christel Rönns,  Sanna Pelliccioni, Pirkko Vainio, Virpi Talvitie, Kristiina Louhi, Matti Pikkujämsä, Anne Vasko, Liisa Kallio, Salla Savolainen ja Sari Airola.

Satuhuoneessa luetaan satuja ja tarinoita eri kielillä. Tule kuuntelemaan!

Kenia-huoneessa pääsee tutustumaan Osiri Beachin kalastajakylän kirjastoon.

Kahvilassa voi herkutella kahvilla, mehulla ja pullalla.

Kirjakaupasta voi tehdä lastenkirjalöytöjä hyvään hintaan.

Avoimeen ohjelmaan pääsee tutustumaan Lastenkirjatalon aukioloaikoina: arkisin klo 9-15, poikkeuksena keskiviikkoisin klo 9-20 ja viikonloppuisin klo 11-16.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Päivittäinen vaihtuva ohjelma

Huom! Pidätämme oikeuden muutoksiin!

Viikko 1

Tiistai 3.5. klo 13-15

Lastenkirjatalon avajaisia vietetään klo 13. Avajaisten yhteydessä on mahdollisuus tutustua Lastenkirjataloon.

Maisa Tonterin ja Virpi Talvitien Okko Oravan kaksi pesää -kuvakirjan (Lasten keskus) julkistamistilaisuus järjestetään avajaisten jälkeen klo 14.

Lastentarhamuseo on avoinna.

Keskiviikko 4.5. klo 9-20

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Pauli-herran satuhetki 3-7-vuotiaille klo 9 ja klo 10.

Illalla klo 18-20 yleisötilaisuus kaikille lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille aikuisille, opettajille, kasvattajille ja vanhemmille. Maria Laukka puhuu kuvakirjasta kokonaistaideteoksena.

Lastentarhamuseo on avoinna klo 18 saakka.

Torstai 5.5. klo 9-15 ja klo 18-20

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Pauli-herran satuhetki 3-7-vuotiaille klo 9 ja klo 10.

Perjantai 6.5. klo 9-15

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Pauli-herran satuhetki 3-7-vuotiaille klo 9 ja klo 10.

Lauantai 7.5. klo 11-16

3-vuotiaiden avoimet ovet klo 11-14

Jukka Lemmetty piirtää lapsille ja kertoo Isän poika -animaatiokirjastaan.

Lastentarhamuseo avoinna klo 10-13.

Sunnuntai 8.5. klo 11-16

Kuvitusnäyttely, kirjakauppa ja kahvila ovat avoinna ja satuhuoneessa luetaan satuja.

Viikko 2

Maanantai 9.5. klo 9-15

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Tiistai 10.5. klo 9-15

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Keskiviikko 11.5. klo 9-20

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja ruotsinkielisille päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Ruotsinkielisinä kirjailijavieraina Annika Sandelin ja Tove Appelgren, kuvittajavieraana Linda Bondestam ja sanataidevieraina Malin Fagerström, Michelle Mattfolk ja Josefin Vidjeskog.

Illalla yleisötilaisuus kaikille lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille aikuisille, opettajille, kasvattajille ja vanhemmille. Maria Laukka kertoo suomalaisen ja ruotsalaisen kuvakirjan kulttuurieroista klo 17.30 ja Marjatta Kalliala kysyy ”(O)saako lapsi leikkiä?” klo 18.30.

Torstai 12.5. klo 9-15

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Perjantai 13.5. klo 9-15

Aamu- ja iltapäivällä työpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.

Lauantai 14.5. klo 11-16

Kansainvälinen päivä: satuja eri kielillä mm. englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi, ruotsiksi, suomeksi ja viittomakielellä klo 12-14.

Sunnuntai 15.5. klo 11-16

Runopäivä: runoja lukemassa Tuula Korolainen, Anja Erämaja, Kaija Pispa, Leena Laulajainen, Heikki Niska ja Tittamari Marttinen.

Huom! Pidätämme oikeuden muutoksiin!