Lukuiloa kesään 2019
Pro lastenkirjallisuus ry:n hallitus kokosi talkoilla valikoiman kesään ja lomaan sopivia kirjavinkkejä, sekä uutuuksia että klassikoita. Iloisia lukuhetkiä kaiken ikäisille! Aurinkoista kesää!
Voit ladata koko listan kansikuvineen PDF-tiedostona klikkaamalla tästä.
Maia Raitanen: Muurahainen lypsyllä. Suomen viehättävin ötökkäkirja. Into 2019. 145 s.
Kesällä sopii katsella paitsi siniselle järvenselälle myös ihan lähelle: siinä ne ötökät vilistävät, mönkivät tai lentelevät suvikukkien seassa. Kokenut kuvittaja Maia Rantanen on sukeltanut muurahaisten, perhosten, nyhäsiipien ja viljakukkojen maailmaan ja havainnollistaa samalla luonnon kiertokulkua. Ötökkänimistö on kielen kesäherkkua: kelttanilkkahelosurri…
Michael Bond: Paddington lähtee lomalle (Paddington abroad, 1961). Kuvitus Peggy Fortnum. Suom. Kaisa Kattelus. Tammi 2017. 102 s.
Karhuherra Paddington on monelle sukupolvelle tuttu kirjoista ja elokuvista. Tässä kirjassa Brownin perhe on lähdössä lomamatkalle ja Paddingtonin tehtävänä on laatia matkasuunnitelma. Monen kommelluksen ja marmeladileivän jälkeen matka kohti Ranskaa voi alkaa – vaan sujuuko kaikki sittenkään aivan suunnitelmien mukaan…?
Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa. Valitut lastenrunot 1979–2019. Kuvittanut Elina Warsta. Esipuhe Ismo Loivamaa. Tammi 2019. 152 s.
Hannele Huovi rakastaa pientä ja kaunista: vauvan poskea, koiran tassua ja huojuvaa heinää. Hänen runonsa vievät kesäniitylle, syysmetsään ja tummaan tähtiyöhön, ne eläytyvät lasten ja eläinten maailmaan ja lentävät noitien luudalla. Sanat leikkivät, tanssivat ja soivat. Kuvitus tekee kirjasta kauniin ja salaperäisen.
Sebastian Lybeck: Latte-siili ja Vesikivi (Latte Igelgott och Vattenstenen, 1956). Kuvittanut Daniel Napp. Suom. Arja Kanerva. Lasten Keskus 2009. 146 s.
Metsä on kuolemaisillaan kuivuuteen, ja rohkea Latte-siili lähtee vaaralliselle matkalle etsimään ilkeän karhukuninkaan ryöstämää vesikiveä. Huikeiden käänteiden, petosten ja kavalien ansojen jälkeen Latte-siili onnistuu yhdessä ystävänsä Tjum-oravan kanssa pelastamaan metsän ja sen eläimet tuholta. Kirjassa on runsas värikuvitus.
Kerttu Juva: Kesäsaari. Kertomus vuodelta 1890. Kuvittanut Maija Karma. WSOY 1968. 120 s.
Suvituulten tuoksuisessa klassikossa Nylundin lapset pääsevät kesäksi Villa Emiliaan helsinkiläisten mökkisaareeen Drumsöhön eli nykyiseen Lauttasaareen. Huvilalla mm. kitketään mansikkamaata, puetaan linnunpelätti ja ajetaan uudella pelottavalla keksinnöllä eli polkupyörällä. Jännitystä elämään tuovat tuoreet hirven jäljet ja purjehduskilpailut. Haikeaa paluuta kaupunkiin lievittää saaresta löytynyt lemmikki, kissanpentu Silkkitassu.
Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut. Kuvittanut Onni Mansnerus. 20. painos. WSOY 2009. 143 s.
Viimeistään nyt on pakattava kesälukureppuun Mestaritontun seikkailut. Se on rakastettu satu, jota jo isoäiti luki ääneen lapsenlapsilleen. Mestaritontun ja noita Sammaleisen salaperäiset puuhat johdattelevat lukijan aina Kyöpelinvuorelle saakka. Ilman sadun näkymättömäksi tekevää taikaviittaa tuskin selviydyttäisiin sadun onnelliseen loppuun saakka.
Lena Frölander-Ulf: Nelson Tiikeritassu / Nelson Tigertass. Suom. Jaana Nikula. Teos & Förlaget 2019.
Isoisä sattuu hukkaamaan Nelsonin matkalla äidin luo. Jännittävien vaiheiden jälkeen Nelson kuitenkin selviää ja hänestä kasvaa Nelson Tiikeritassu. Tämä lastenromaani on hauskan jännittävä äänenlukukirja koko perheelle, mutta mitään leppoisia iltasatuja Nelson Maarengin seikkailut Perlinporin kaupungissa eivät ole. Kirjassa korostuvat ystävyys, yhteishenki ja moniarvoisuus.
Pirita Tolvanen: Paroni. Jarno Saarisen elämä. Myllylahti 2018. 53 s.
Kuvakirja kertoo Jarno Saarisesta, ratamoottoripyöräilyn ainoasta suomalaisesta maailmanmestarista, joka kuoli kilparadalla 1973. Hän pääsi lajinsa hall of fameen ja oli julkkis sekä Suomessa että Italiassa, mm. F1-kuljettaja Jarno Trulli on saanut häneltä nimensä. Saarisen kehitystä seurataan Turun jääradoilta MM-tason kisoihin, ja pyörätkin esitellään.
Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli -sarja. Kuvittanut Maija Karma. WSOY 1966–1989. Uusimmat painokset 2016–2018.
Lewis Carrol: Liisa Ihmemaassa / Liisan seikkailut Ihmemaassa (Alice’s Adventures in Wonderland, 1865). Useita suomennoksia, ensimmäinen 1906; Eeva-Liisa Mannerin suomennoksen 4. painos 2016.
M. Barrie: Peter Pan (Peter and Wendy, 1911). Useita suomennoksia: ensimmäinen 1922, lyhentämätön versio Art House 2002.
Moni vanha klassikkokudelma vie edelleen mennessään. Kurenniemen Anneli ja Onneli elävät uutta elämää elokuvien kautta, Liisa Ihmemaassa ja Peter Pan palaavat valkokankaalle tai näyttämölle aika ajoin, niiden tarina elää. Rinnakkaismaailmassa eläminen on kiehtova aihe, ja päähenkilön tarkka tutkiskelu on samalla oman minän tutkistelua. Nämä tarinat ovat myös mainiota yhteiseen lukuhetkeen – omenapuun alla tai takkatulen edessä.
Merja Otava: Priska – Kesästä kesään. 12. painos. Otava 1959 / 2001. 152 s.
Timo Parvela: Poika. 4. painos. Tammi 1989 / 2001. 210 s.
Merja Otavan Priska ja Timo Parvelan Poika ovat ajan kulumisesta huolimatta ajatonta luettavaa teini-ikää (murrosikää?) lähestyvälle nuorelle. Vaikka elämisen tapa nyt tuntuukin erilaiselta kuin vuosikymmeniä sitten, samat ajatukset ja tunteet täyttävät nuoren mielen. Ja sen ymmärtää vai toinen nuori, olkoon se sitten Priska tai Poika.
Veera Salmi: Saari. Tammi 2018. 350 s.
Saari on houkutteleva ja suosittu kirjallisuuden miljöö. Se on salaperäinen ja kiehtova, muusta maailmasta irrallaan oleva paikka: haaksirikkoutuneiden ja aarteiden luvattu maa. Tätä tapahtumapaikkaa Veera Salmi käyttää taitavasti kirjassaan Saari, jossa kirjava joukko kovia kokeneita nuoria hakeutuu saarelle, sekä selviytymään itse elämässään että pohtimaan maailman parantamista.