Kirja-arvio: Pirjo Havia – Meren maha on kipeä

Keväällä 2021 eräs lastenkirjallisuuden ystävien lukupiiri kokoontui keskustelemaan Pirjo Havian kuvakirjasta Meren maha on kipeä. Oheinen kirja-arvio on koostettu näiden keskustelujen pohjalta.

Pirjo Havian teos Meren maha on kipeä (2020) käsittelee ympäristön kuormittumista ja eläinten selviytymistä maailmassa. Länsi-Afrikan rannikolle sijoittuvassa tietokirjan ja sadun sekoituksessa seurataan kahden lapsen, Afin ja Kofin tutustumista mereen ja meren asukkaisiin.  

Teoksessa käsitellään monia valtavan suuria ja tärkeitä teemoja, kuten luonto ja tunteet. Meren maha on kipeä-tarinassa vallitsee hyvin ainutlaatuinen tunnelma, joka paikoin on myös hyvin surullinen. Kirjan painaviin teemoihin nähden toiveikas lopetus tuntuu hyvin tärkeältä. Kirja on erittäin mielenkiintoinen, mutta siinä on jotain vaikeaa myös aikuislukijalle. Lasten kanssa käsiteltäessä kirja ei ole sellainen, joka vain luetaan ja jätetään sikseen. Tarina vaatii perusteellisempaa pureskelua. Pureskelun avuksi löytyy onneksi tukea, sillä kirja itsessään kehottaa toimimaan monipuolisesti aiheiden parissa ja perehtymään ympäristön kuormittumiseen ja eläinten ja meren hyvinvointiin. Keskustelun ja toiminnan avulla tietokirjan ominaisuudet nousevat paremmin esille. Aiheiden käsittelyyn kirja tarjoaa monipuolisia toimintavinkkejä, kuten lauluja, leikkejä ja käsitöitä. Aiheita voi käsitellä monin muinkin tavoin, esimerkiksi eräässä 3-6-vuotiaiden ryhmässä jatkettiin pohdintaa katsomalla videoita merikilpikonnista ja niiden poikasista.

Ympäristön kuormittumista lähestytään lapsille tutulla asialla, mahakivulla. Toisaalta on hyvä pohtia, voiko mahakivusta puhuminen säikäyttää, jos se liittyy eläinten kuolemaan ja sukupuuttoon? Ilahduttavaa on kuitenkin tarinan lapsinäkökulma.  Kirjan aikuiset esitetään erehtyväisinä: isä kertoo metsästäneensä kilpikonnia ja isoisää ”lajitteluhössötys” harmittaa. Lapset sen sijaan osaavat toimia oikein ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä. 

Kirjan ainutlaatuinen tunnelma toistuu Viktor Amossoun kuvituksissa. Erikoiset, sinisävyiset batiikkikuvitukset ovat jopa hieman surrealistisia. Kuvat ovat hyvin tyyliteltyjä, ja jättävät paljon tilaa mielikuvitukselle. Kaksivuotias lukija tunnisti kuitenkin kuvien hahmoja. Aikuisten lukijoiden joukossa kuvitukset jakoivat vahvasti mielipiteitä, eivätkä olleet kaikkien mieleen.

Tietokirja ja tarina kulkevat jouhevasti käsi kädessä. Meri oli tarinassa ikään kuin taustalla, ja sitä käsitellään esimerkiksi eläinten kautta. Aikuislukijoita ihmetytti jotkin epätarkat ilmaisut, kuten jokikalat. Miksi tässä kohdassa lajin nimeä ei mainita? Toisaalta voi olla hyvä jättää jotkin ilmaisut yleisemmälle tasolla, kun toisaalla käsitellään teeman kannalta keskeisiä käsitteitä kuten mikromuovi. Kirjassa ei myöskään kerrota mihin maahan tapahtumat sijoittuvat, mutta ilmeisesti Beniniin. Aikuislukijat pohtivat, onko jokin tietty syy, miksi valtiota ei ole mainittu, vaan puhutaan Länsi-Afrikasta? On joka tapauksessa virkistävää lukea lastenkirjallisuutta, jossa on afrikkalainen miljöö ja henkilöhahmoja, eikä kirjan teemana ole esimerkiksi kulttuurien moninaisuus. 

Lukupiirissä pohdittiin paljon kirjan ikäsuositusta. Teos oli erään kirjakaupan mukaan luokiteltu 3-6-vuotiaille, mutta kirja sopisi varsin hyvin myös alkuopetusikäisille. Kirjassa käsitellään melko haastavia teemoja, jotka saattavat mennä yli hilseen pienimmillä lapsilla. Pelottavien ja vaikeidenkin asioiden käsittely kuitenkin onnistuu myös pienten lasten kanssa turvallisessa tilassa. Kirjan viesti ei voi välittyä samanlaisena kaiken ikäisille lapsille, eikä tämä varmasti ole tarkoituskaan. 3-vuotias lapsi saa kirjasta todennäköisesti eri asioista kuin 6-vuotias tai 8-vuotias. Jokainen voi saada tarinasta jotain, ja se jokin riittää.

Pirjo Havian teos Meren maha on kipeä tarjoaa pohdittavaa pitkäksi aikaa. Kirja sopii erinomaisesti ympäristön kuormituksen ja luonnon moninaisuuden käsittelyyn etenkin esiopetuksessa ja alkuopetuksessa. Tarinan lapset toimivat aktiivisesti lähiympäristönsä hyväksi, mikä on varmasti innostavaa myös lukijoiden näkökulmasta.

Lastenkirjallisuuden lukupiirin keskustelujen pohjalta koostanut Laura Lahin.