Kyykytä korona – karkaa kirjamaahan!

Kuva: Jukka Lemmetty

30 vinkkiä lukulumoon ja sanojen leikkiin

Monet Suomessa lukevat, mutta monelta lukeminen on myös jäänyt. Nyt koronan varjossa on oikea aika elvyttää hiipunut kirjarakkaus tai löytää lukeminen lasten ja aikuisten uudeksi ajanvietteeksi.

Pro lastenkirjallisuus tarjoaa tässä 30 vinkkiä lukuhetkiin ja sanallisiin seikkailuihin yksin, kaksin ja porukassa. Kirjaan voi kadota, kun karanteeniseura riipoo, ja opusten kanssa voi pitää joukolla hauskaa, kun muihin harrastuksiin ei pääse. Moni tehtävistä hoituu myös puhelimitse.

Pelivälineiksi tarvitaan kirjojen lisäksi lähinnä paperia, kyniä, saksia ja liimaa, mutta kameraa ja tietokonettakin voi käyttää. Kirjastojen ollessa kiinni voi poimia kestosuosikkeja kotihyllystä, hakea täydennystä kirppareilta, antikvariaateista ja kirjakaupoista tai vaihtaa kirjoja kavereiden ja naapureiden kesken. Kirjoja voi hankkia myös nettikirjakaupoista, e-kirjoja tai kirjapohjaisia elokuvia unohtamatta. Esimerkiksi Lukulumo on nyt kaikkien saatavilla ja Iltasatu-palvelussa voi myös lukea lastenkirjoja ilmaiseksi. Käy myös tutustumassa Youtube-kanavaamme.

Katso myös julkaisemamme lista viruksista, bakteereista ja sairastamisesta kertovista kirjoista! Listaan pääset klikkaamalla tästä.
______________________________________________________________________________

Kirjakivaa kimpassa ja omin päin

1. Kirjaraati
Valitkaa kirjaraadissa yhdessä ääneen luettava kirja: Jokainen perheen tai porukan jäsen saa tuoda raadille yhden kirjaehdokkaan. Ehdokkaista luetaan alku ääneen ja sitten annetaan jokaiselle tähtiä yhdestä kolmeen. Eniten tähtiä saanut valitaan yhteiseksi kirjaksi, joka luetaan ääneen yhtenä tai useampana päivänä. (Pienten kuvakirjaraadissa tähtiä voidaan antaa kansien perusteella.)

2. Eri aikojen kirjasuosikit
Oletko koskaan kysynyt perheenjäseniltäsi tai muilta tutuilta, mikä on tai oli heidän lapsuutensa suosikkikirja? Pyydä heitä kertomaan kirjoista tarkemmin. Kannattaisiko isonveljen suosikkiin tarttua? Vieläköhän isän, äidin tai kummitädin lempparin saisi kirjastosta? Vai löytyykö se ehkä kotoa?

3. Runoraati
Jokainen perheen tai porukan jäsen valitsee itselleen mieluisen runon ja lukee sen raadille (pienimpien puolesta luetaan). Ehdokkaille annetaan tähtiä yhdestä kolmeen. Lopuksi voittajaruno luetaan uudelleen. Jos ei runoja tunneta ennestään, voidaan aloittaa runolotolla: jokainen valitsee runokirjasta sokkona sivun ja lukee sillä olevan runon. Sopivia kirjoja ovat mm.: Suomen lasten runotar, Leijona se venytteli, Neulaspolku, Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa, Tuula Korolainen: Taivasta hipoo hännänpää, Jukka Itkonen: Leikkihaitari.

4. Kuvapantomiimi
Jokainen valitsee mielestään kiinnostavan kuvan kirjasta ja esittää sen sanattoman pantomiimina muille. Muut yrittävät arvata, mitä kuvassa on. Pantomiimina voidaan arvuutella myös tuttuja kirjoja tai kirjanhenkilöitä tai vaikka lauluja.

5. Lue leluille tai lemmikeille
Järjestä lukuhetki pehmoleluille, legoukoille tai perheen lemmikeille. Lukutaitoiset tai lukemista harjoittelevat lukevat oikeasti, pienimmät ”leikisti”. Luettaviksi voi valita omia mielikirjoja tai sellaisia, joista arvelee kuuntelijoiden ”kiinnostuvan”. Ja ihmisetkin saavat kuunnella…

6. Arvuutteluleikki
Valitkaa kirja, jossa on paljon kuvia ja leikkikää arvuutteluleikkiä: Jokainen valitsee vuorollaan jonkin yksityiskohdan kirjan kuvasta kertomatta sitä muille ja antaa siitä vihjeitä. Leikkiä voi myös niin, että arvuuttelijat kysyvät kysymyksiä, joihin vastaus on joko “kyllä” tai “ei”: “Onko se pyöreä?” – “Kyllä”; “Onko se punainen?” – “Ei.”

7. Kirjasto ja kirjakauppa
Leikkikää kirjastoa: Keksi kirjastolle nimi ja tee jokaiselle perheenjäsenelle tai kaverille oma kirjastokortti. Asettele järjestä monenlaisia kirjoja hyllyyn ja tee paperille tai liitutaululle listaa, mitä kirjoja kukin on lainannut. Kirjoita myös lainaajalle paperikuitti, jossa lukee kirjan nimi ja milloin kirja pitää palauttaa. Kun lainaaja käy palauttamassa kirjan, voit merkitä listaasi, että kirja on palautettu takaisin hyllyyn. Voit myös suositella lainaajille kirjoja ja kysellä heidän kokemuksiaan luetusta.
Leikkikää kirjakauppaa: Asettele kirjoja houkuttelevasti esille ja merkitse niihin hinta post-it-lapulla tai tee hinnoista lista. Voit tehdä myös kirjamainoksia. Leikkikää kirjakaupan myyjää ja asiakkaita. Asiakkaat maksavat leikkirahalla tai -luottokortilla, myyjä antaa ostoksesta paperikuitin ja voi myös pakata kirjan. Myyjä voi suositella kirjoja ja kysellä lukukokemuksia.

8. Jatkoa kirjalle
Lukekaa yhdessä kirja ja keksikää sille sitten itse jatkoa. Esittäkää keksimänne tarina koko perheelle tai porukalle kertomalla, laulamalla tai näyttelemällä. Tarinan voi myös piirtää.

9. Kirjasta alkava leikki
Valitkaa kirja, joka on ennestään tuttu tai joka luetaan yhdessä. Ideoikaa kirjan pohjalta yhteinen leikki tai jatkonäytelmä, jossa kaikilla on roolit ja jota voi jatkaa vaikka useita päiviä.

 

Kuva: Jukka Lemmetty

10. Pieni kauhukauppa
Kerätkää kiinnostavia, outoja ja pelottavia esineitä kauhukauppaan. Keksikää, millaisia maagisia ominaisuuksia esineillä on ja kirjoittakaa kustakin pieni esite. Voitte myös keksiä kauhutarinan, jossa esineet esiintyvät.

 

11. Pienoismalli tai matkalaukku
Rakenna lukemastasi kirjasta pienoismalli kenkälaatikkoon. Se voi esittää jotakin tilannetta tai paikkaa; kirjan henkilöt voivat olla mukana esim. paperinukkeina. Luomuksesi voi olla myös kirjamuiston matkalaukku ja sisältää esineitä, jotka mielestäsi liittyvät kirjaan.

12. Äänietsivä työssään
Nauhoita puhelimellasi kauhuääniä, esimerkiksi kirskuntaa, kolahduksia, kuisketta, valitusta jne.. Kirjoita lyhyt tarina, johon upotat äänet mukaan. Yhtä hyvin voit kerätä kauniita ääniä ja laatia vaikka romanttisen kertomuksen.

13. Vaihdetaan tyyliä
Tehkää lempikirjojenne henkilöistä paperinukkeja ja esittäkää niiden avulla kirjojen tapahtumia. Kun nukkeleikki ei enää jaksa kiinnostaa, nuket voi liimata kartongille ja tehdä niistä taulun.

14. Kirja ja kortit
Jos teillä on säästetty postikortteja, ota ne käyttöösi. Ellei, niin leikkaa lehdistä kuvia ja tee omia postikortteja. Kun olet lukenut jonkin kirjan, valitse korttipinosta umpimähkään 1-3 korttia ja kerro muille tai kirjoita muistiin, miten juuri nuo kortit liittyvät kirjaasi. Samalla tavalla voit toimia ottamalla sattumanvaraisesti kolme kiveä, kolme nappia, kolme taloustavaraa jne. Löydät mielenkiintoisia ja uusia asioita lukemastasi kirjasta.

Sanaleikkejä ja kynäkyytiä

15. Adjektiivit hukassa
Kirjoita paperille tarina, mutta jätä kaikkien adjektiivien (”millainen jokin on”) kohdalle tyhjä viiva. Esimerkiksi ”Olipa kerran _____ lapsi, jolla oli _____ koira.” Kun tarina on valmis, pyydä muita osallistujia luettelemaan adjektiiveja, jotka kirjoitat tarinan viivoille. Lopuksi tarina luetaan ääneen. (Pohjana voi käyttää myös valmista tarinaa, josta poistetaan adjektiivit tai johon lisätään adjektiiveille paikkoja.)

16. Muuttuva tarina
Valitse lyhyt tarina. Lue se yhdelle leikkijöistä, kun muut ovat poissa huoneesta. Kutsu toinen leikkijä sisään. Tarinan kuullut esittää sen sisään tulleelle ilman puhetta. Kutsu kolmas leikkijä sisään, edellinen tarinan nähnyt esittää hänelle oman sanattoman tulkintansa tarinasta. Näin jatketaan ketjussa, kunnes kaikki ovat nähneet tarinan. Esittäjät voivat arvuutella, mitä tapahtui. Lue lopuksi tarina kaikille.

17. Hassut jatkotarinat
Kaikki aloittavat omat tarinansa: ensin kirjoitetaan koko rivi täyteen, sitten jatketaan lausetta vielä yhden sanan verran seuraavalle riville. Paperin yläosaa taitetaan piiloon niin, että vain toisella rivillä oleva sana näkyy. Sitten papereita vaihdetaan ja jokainen jatkaa tarinaa näkyvillä olevasta sanasta rivin täyteen ja yhden sanan seuraavalle riville. Taas paperia taitetaan niin, että vain kolmannen rivin ensimmäinen sana näkyy ja papereita vaihdetaan. Jatketaan niin pitkään kuin paperia riittää. Lopuksi taitellut paperit avataan ja luetaan ääneen. Luvassa on hullunkurisia tarinoita!

18. Kirjaimista sanoja
Huoneeseen piilotetaan runsaasti kirjaimia. Osanottajat lähetetään etsimään kirjaimia, kunnes kuuluu keskeytysvihellys. Tämän jälkeen osanottajat saavat 10 minuuttia aikaa muodostaa löytämistään kirjaimista mahdollisimman monta sanaa, jotka he kirjoittavat paperille. Voittaja voi olla eniten sanoja tehnyt tai vaikka hauskimpia sanoja keksinyt. Sopii myös pari- tai ryhmäleikiksi.

19. Kohu-uutinen
Ensimmäinen kirjoittaa paperin ylälaitaan henkilön (esim. opettaja, vauva, poliisi) ja kääntää tekstin näkymättömiin. Toinen kirjoittaa seuraavalle riville, mitä henkilöt teki (esim. luisteli, söi sirkkoja) ja kääntää tekstin näkymättömiin. Kolmas kirjoittaa, kenen kanssa (karhun, Antti Tuiskun ym.) ja kääntää taas tekstin. Neljäs kirjoittaa, missä kaikki tapahtui (järvellä, roskalaatikossa tms.) ja kääntää tekstin näkymättömiin. Viides kirjoittaa, mitä ihmiset sanoivat tai tekivät (hurrasivat, lähettivät vinkin Seiskaan tms.). Lopuksi luetaan teksti ääneen.

20. Kuvia ja runoja
Jokainen piirtää pahvikortille viisi asiaa, joista voisi tehdä runon. Kortit sekoitetaan ja kukin nostaa sokkona kuvakortin ja kirjoittaa sen taakse kuvista runon. (Aikuiset ja isot lapset voivat toimia pienemmille kirjureina.). Lopuksi pannaan kortit pussiin tai vaikka tyynyliinan sisälle, ja siinä on lorupussi! Muistatko vielä lorupussilaulun: Kuka saa, kuka saa lorupussiin kurkistaa? Tillin-tallin-tömpsis.

21. Runoja lehdistä:
Etsi sanoma- tai aikakauslehdestä sivu, jossa on paljon tekstiä. Peitä esimerkiksi tussilla osa sanoista ja jätä osa esiin – jäljelle jääneistä sanoista muodostuu runo. Vaihtoehtoisesti voit leikata lehdestä sanoja ja sommitella niistä liimaamalla runon paperille.

22. Kirje kirjan henkilölle:
Kirjoita kirje lukemasi kirjan päähenkilölle tai kiinnostavalle sivuhenkilölle. Kysy asioita, jotka ovat jääneet askarruttamaan. Miksi henkilö toimi tietyllä tavalla? Miltä hänestä silloin tuntui? Mitä olisi voinut tehdä toisin? Voit ottaa kantaa päähenkilön toimintaan ja kertoa, miten itse olisit menetellyt tilanteessa.

23. Ikioma tarina:
Kirjoita oma tarina tai keksikää tarina yhdessä. Mikä on tarinan nimi? Millaisia hahmoja siinä on? Missä se tapahtuu ja milloin? Mistä tarina alkaa, mihin se loppuu? Pienet voivat kertoa ideansa aikuiselle tai isommalle lapselle, joka kirjoittaa sen ylös. Lopuksi tarinan voi kuvittaa tai näytellä.

24. Ikioma lehti:
Tee sanoma- tai aikakauslehti omin päin tai porukalla. Siinä voi olla uutisia, haastatteluja, kirja- ja elokuva-arvosteluja, mainoksia, ruoka- tai askarteluohjeita… mitä tahansa! Tarvitset vain kynän ja paperia, mutta jos osaat käyttää kameraa ja tietokonetta tai saat niiden käyttöön apua, lehden voi tehdä myös sähköiseksi.

25. Arvostele kirjoja:
Kirjoita kirja-arvosteluja kirjoista, jotka luet. Voit kirjoittaa ne vihkoon, erillisille papereille tai tietokoneelle. Kuka kirjan oli kirjoittanut ja kuvittanut? Oliko se alun perin suomenkielinen vai oliko se käännetty vieraasta kielestä? Kuka oli kääntäjä? Mitä kirjassa tapahtui ja kenelle? Millainen tunnelma kirjassa oli? Mitä ajatuksia ja tunteita kirja herätti? Montako tähteä antaisit yhdestä viiteen? Kenelle suosittelisit sitä?

26. Kevät- tai luontopäiväkirja:
Aloittakaa perheen tai ystävysten kevätpäiväkirja, jossa seuraatte kevään etenemistä. Voitte valita aiheeksi esim. linnut tai kasvit tai seurata kaikkia kevään merkkejä. Etsikää tietoja havaituista asioista kirjoista ja netistä ja kirjoittakaa tärkeimmät asiat muistiin. Voitte myös kuvitella ja kirjoittaa havainnon oheen, millainen viesti linnulla tai kukalla on. Mitä pääsky kertoo muuttomatkaltaan? Mitä voikukka sanoo ihmisille? Katso täältä video luontopäiväkirjan tekemisestä!

27. Aloita oma päiväkirja:
Ryhdy pitämään päiväkirjaa sanoin ja kuvin. Tarvitset vain kynän ja vihkon, muistikirjan tai pinon paperia, jotka kiinnität yhteen. Mitä kirjoittaisit tästä päivästä? Voit kirjoittaa, mitä olet tehnyt tai siitä, miltä jokin asia on tuntunut. Mitä ajattelet juuri nyt? Mikä on hauskaa, mitä kaipaat? Voit kirjoittaa päiväkirjaa myös kännykkään tai koneelle.

28. Päiväkirjaa kirjan henkilönä:
Kuvittele olevasi jonkin lukemasi kirjan henkilö ja ala kirjoittaa päiväkirjaa tämän henkilön roolissa. Voit kirjoittaa myös tämän henkilön kirjeen jollekin muulle kirjan henkilölle tai lukijalle.

29. Kirjahenkilöt kirjoittavat:
Valitse ystäväsi tai sisaruksesi kanssa kummallekin oma kirja. Sitten valitsette kumpikin kirjastanne henkilön, joka haluaisitte olla. Ruvetkaa kirjeenvaihtoon kirjan henkilöinä. Mitä erilaisemmat kirjat ja henkilöt, sitä kiinnostavampia asioita ja mielipiteitä nousee esiin. Tämän voi tehdä kaverin kanssa myös puhelimella.

30. Oma valtakunta:
Kuvittele itsellesi oma maa tai valtakunta joko jonkin kirjan pohjalta tai omasta päästä. Keksi, millaista väkeä siellä asuu, mitä kieltä asukkaat puhuvat, mitä he tekevät työkseen, mitä harrastavat, millaista luontoa tai nähtävyyksiä maassa on. Laadi turisteja houkutteleva matkaesite tai kirjoita maastasi juttu matkailulehteen. Myös muut perheen tai ystäväporukan jäsenet voivat luoda omat maansa, ja kaikki voivat tutustua toistensa maihin. Hyvää matkaa!