JOULUKALENTERIN LUUKKU 13 (2020)

Tuula Korolainen – Meria Palin: Sara ja kadonneet sateet. Karisto. 44 s.

Sara ja kadonneet sateet on tarinallinen tietokirja Afrikan kuivuudesta, samalla kertaa surullinen ja onnellinen. Se seuraa Saran ja hänen äitinsä matkaa kuivuuden näännyttämästä kylästä kohti kaupunkia ja vettä. Faktat nivoutuvat henkilöiden lämpimien tunteiden ja äidin kertomien tarinoiden kanssa selviytymiskertomukseksi.

Meria Palinin pehmeä, lämpimänvärinen kuvitus korostaa ihmisten välistä yhteyttä ja sopii saumattomasti vaelluskertomukseen.  Samoin toimivat Saran äidin kertomat syntytarinat, jotka tarjoavat suvantokohdan lukijalle – ja Saralle. Tuttu tarinaperinne antaa voimaa kestää matkan rasituksia. Miten aurinko ja kuu päätyivät taivaalle on jännittävä tarina veden voimasta. Tarina siitä, miten eläimet löysivät vettä, noudattaa tuttua eläintarinoiden kaavaa ja juuri siksi pitää lukijan hyppysissään: millaisiin tapahtumiin opetus tällä kertaa upotetaan.

Lopussa kirja tarjoaa vielä tiiviin tietopaketin ´Vesi on elämää´, jonka mukana matkustetaan ympäri maailmaa ja kerrotaan, miten kaikki voivat osallistua kuivuuden voittamiseen.  Lisäksi on listattu ilmastomuutokseen liittyviä lastenkirjoja sekä aikuisille suunnattuja kirjoja ja nettivinkkejä.