JOULUKALENTERIN LUUKKU 18 (2020)

Aura Koivisto – Anu Vanas: Kadonneet eläimet. Minerva. 88 s

Muinaisaikoina liikkui maan päällä muitakin eläimiä kun dinosauruksia. Alkuapinat, villasarvikuonot, sapelihammaskissat, koirakarhut ja muut jännittävät nisäkkäät herättävät mielikuvituksemme Aura Koiviston kirjoittamassa ja Anu Vanaksen kuvittamassa kirjassa Kadonneet eläimet.

Kirjassa kerrotaan eläimistä hauskasti mutta melkein tieteellisen tarkasti. Faktalaatikot kokoavat tiedot yhteen.  Tuntuu kuin itsekin olisi siirtynyt miljoonia vuosia taaksepäin, kun metsän suojissa voi tarkkailla mammutteja, jotka voisivat elää vaikka nykyisen Helsingin Herttoniemessä. Kirjassa liikutaan eri puolilla Eurooppaa, lomamatkoilta tutuissa maissa. Miljoonat vuodet kuluvat, mutta monet ympäristökysymykset ovat samoja ainakin 50 miljoonaa vuotta.

Kadonneet eläimet sopivat noin 5–10-vuotiaille luonnosta kiinnostuneille tutkijoille, mutta myös vanhemmat pitävät Koiviston tavasta kertoa eläinten elämästä. Vanaksen kuvat  lisäävät aitouden tuntua. Kirjaa kannattaa lukea myös yhdessä nuoren kanssa. Pohdiskelua riittää:  ”Olikos nuo oikeesti olemassa?”