JOULUKALENTERIN LUUKKU 22 (2020)

Tiina Nopola – Mervi Lindman: Siiri ja nolo nalle. Tammi. 40 s. Myös e-kirja ja äänikirja.

”Minä vien kirpputorille sellaiset tavarat, jotka eivät tuo enää iloa”, Siirin äiti selittää. Tästä alkaa herkullinen tarina Siiri ja nolo nalle. Lapsi samastuu oitis Siiriin, joka posket punoittaen ja tukka sojottaen katselee olohuoneen sekamelskaa kauhistuneen isän kanssa.

Siiri osallistuu ystävänsä pikku-Oton kanssa raivaustyöhön, ja niin kirpputorille lähtee äidin vanha nuhruinen nalle, jonka ”toinen korva roikkui ja karva oli kulunut nöyhtäiseksi”.  ”Se on nolo”, Otto toteaa perusteluksi.

Mutta äidille nalle onkin kamalan tärkeä, se pitää saada takaisin. Nallea etsitään, se löydetään, ja lopuksi huomataan, että kodin on oltava oman näköinen, silloin se tuottaa iloa.

Tiina Nopola kertoo elävästi ja napakasti, tapahtumat saavat nimensä ja henkilöt mieleen jäävät määritelmänsä.  Lindmanin kuvat avaavat ja tulkitsevat tarinaa ja tunnelmia. Tunteet kuvataan humoristisesti ja oivaltaen elein, asennoin ja ilmein. Tilanteet heräävät eloon, ja niin pieni lukija pystyy lukemaan tarinan uudestaan kuvia katsomalla.