JOULUKALENTERIN LUUKKU 5 (2020)

Ville Nummenpää: Hölmöjä iltasatuja. Kuv. Hende Nieminen. Mäkelä 2020. 63 s.

Nukkumatin ja aikuisten tehtävä on saada lapset hiljaisiksi ja unten maille. Aina se ei ole helppoa, Kuten Ville Nummenpääkin kokemuksesta tietää. Hän on kertonut iltasatuja alun perin kotiyleisölleen, mutta jakanut niitä myöhemmin muiden iloksi Pikku Kakkosessa ja nyt kirjassa.

Hyvä iltasatu on lyhyt ja hauska, mutta ei liian kiihdyttävä. Nummenpään simppelit jutut täyttävät nämä ehdot.  Satujen henkilöt ovat enimmäkseen eläimiä ja robotteja, mutta mukana on myös onneton kummitus ja Nukkumattikin mokailevine apureineen. Jokaisessa tarinassa on yksi selkeä ongelma, joskus vitsikäs kuten robottitarinoissa, joskus moraalinen kuten esim. sadussa ´Jumpsu ja kadonnut tähti´, jossa pikku apina pihistää yhden Otavan tähdistä itselleen.  Satujen ”hölmöys” on usein repliikeissä, joten ne sopivat hyvin myös leikittäviksi tai esitettäviksi.

Graffititaiteilija Hende Niemisen kuvat, joissa yhdistyvät sarjakuvamaisuus ja lapsenomaisuus, muistuttavat hauskasti värityskirjan kuvia.

Bonus: Hölmöjä iltasatuja voi kuunnella Yle Areenasta, josta ne löytyvät otsikolla Pikku Kakkosen satuaarteet. Nummenpään satuja ovat numerot 6, 18, 22, 32, 43, 48, 60 ja 61.