JOULUKALENTERIN LUUKKU 15 (2021)

Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi (Brown girl dreaming, 2014). Suom. Katja Laaksonen. S&S 2021. 288 s.

Jacqueline Woodson on kansainvälisesti maineikas amerikkalainen kirjailija, jonka romaani kertoo hänen omasta lapsuudestaan rotuerottelun jakamassa maassa. Perheen ja suvun vaiheiden rinnalla elää koko tummaihoisen kansanosan tarina.

Jacqueline syntyy Ohiossa mutta kasvaa pääosin isovanhempiensa kanssa Etelä-Carolinassa. Pikkukaupungin elämässä ei 60-luvulla juuri näy, että rotuerottelulait on juuri kumottu. Isoäiti vie yhä lapset istumaan bussin perälle sallituille paikoille ja käyttää eri kauppaa kuin valkoiset. Nuori polvi kuitenkin kapinoi, ja pikkutyttökin tietää, kumpaan joukkoon haluaa kuulua: ”En / arkajalkoihin. Vaan / rohkeisiin.”

Yhteiskunnallisen tasa-arvon ohella tytön toinen unelma on tulla kirjailijaksi. Sanat kiehtovat Jacquelinea jo pienenä, ja onnekseen hän löytää niitä, jotka rohkaisevat häntä kirjoittamaan.

Ruskea tyttö unelmoi on muodoltaan säeromaani, jonka aistivoimaiset, hengittävät proosarunot herättävät 60- ja 70-lukujen arjen eloon. Kirja on teemoiltaan yhä ajankohtainen ja sopii yhtälailla kouluikäisille kuin aikuisille.

Takaisin kalenterin etusivulle.