Joulukalenteri 2022 – luukku 18

Rick Riordan: Syvyyksien tytär. Suom. Ilkka Rekiaro. Otava 2022. 383 s. Myös e-kirja ja
äänikirja.


Rick Riordanin fantasiaromaani Syvyyksien tytär on kiehtova kirja. Sen tarina syntyy Jules Vernen teoksista Sukelluslaivalla maapallon ympäri ja Salaperäinen saari. ”Vasta vanhemmiten oivalsin, kuinka rikkaita ja monimutkaisia alkuperäiset tarinat olivat. Nemo oli vielä monimutkaisempi hahmo kuin olin kuvitellut. Ja aloin huomata tarinassa pieniä rakoja, joissa Verne oli jättänyt tilaa mahdolliselle jatko-osalle…”

Näistä raoista syntyy läpi teoksen kestävä jännittävä juoni kahden koulun välisestä kamppailusta saada haltuunsa kapteeni Nemon sukellusvene Nautilus huippukeksintöineen. Varsinainen tarina rakentuu silti muualla, ihmisissä. Riordan on herkkävireinen erilaisten ihmisten ja ihmissuhteiden kuvaaja. Hän antaa tilaa ajatuksille, epävarmuudelle ja epäuskolle, joka vähitellen muuttuu luottamukseksi ja päättäväisyydeksi. Hän ei myöskään kaihda suurta surua tai pettymystä.

Riordan työntää lukijan hienoissa Saatesanoissaan ja Johdannossaan Jules Vernen luo, mutta myös pohtimaan meren, uuden teknologian sekä vallan merkitystä. Vernen jättämistä raoista aukeaa mennyt, nykyinen ja tuleva maailma.