Joulukalenteri 2022 – luukku 21

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset. Turun palo 1. WSOY 2022. 144 s. Myös e-kirja ja
äänikirja.


Syyskuun neljännen päivän iltana vuonna 1827 tuli pääsee irti ja nielaisee koko Turun kaupungin. Palavan kaupungin lapset -romaani on kirjailija Roope Lipastin mukaan mielikuvituksen tuotetta, mutta Turun palo on totta.

Palon syttyessä Peterin ja hänen sisarensa Huldan vanhemmat ovat markkinamatkalla. Heillä ja heidän ystävällään Jaakolla on aikaa valmistautua yöravustukseen Aurajoella. Syysiltana ”Tuli on irti!” -huudot havahduttavat, mutta silloin on jo myöhäistä. Edes joki ei pysty estämään tulen etenemistä, kun se saa otteen tuohi- ja turvekattoisista taloista. Tulimyrskyn keskellä jotkut tahtovat hyötyä tilanteesta ja ryöstävät mitä irti saavat. Kauheuden keskeltä kolmikko löytää loukkaantuneen Professorin, joka uskoo heille tärkeän tehtävän: tuomiokirkosta on pelastettava kirja-aarre.

Roope Lipastin Lätkä-Lauri-kirjoilla on suuri joukko innokkaita lukijoita, ja hänen huumorinsa on löytänyt vastakaikua alakouluikäisissä. Palavan kaupungin lapset on kiehtoo tarkalla ajan kuvauksella ja siitä kasvavalla jännityksellä. Paloon ja Turkuun liittyvät tosiasiat Lipasti upottaa romaaniin taitavasti. Jatko-osa ilmestyy ensi vuonna. Kirja on Runeberg Junior -palkintoehdokas.