Joulukalenteri 2022 – luukku 8

Teemu Palosaari: Runoja lapsille ja muille älyköille. Sarjakuvat Jukka Tilsa. Suuri Kurpitsa 2022. 55 s.


Sopiiko hajuvesi lihapullaan? Käykö sarjakuva runon kaveriksi? Useimmat vastaisivat kysymyksiin ”ei”, mutta jälkimmäiseen voi vastata myös ”kyllä”. Tässä kirjassa Teemu Palosaaren runot ja Jukka Tilsan sarjakuvastripit seurustelevat mainiosti keskenään.

Saamme tietää mm. mitä tapahtuu, kun riimihärkä hukkaa riiminsä, otetaan ilo irti urheilusta tai täytetään akkuja virtahevolla. Moni runo liittyy digimaailmaan: ”Feispuukki, kuukkeli, juujuutuubi. / Ennen näki ikkunasta mitä tapahtuupi.”

Palosaari on alun perin kirjoittanut runonsa YLE:n Pikku Kakkoseen, ja Tilsa on sitten muunnellut niistä omat versionsa. Esimerkiksi kun norsu astuu sanavaraston päälle ja sanoista tulee ”kiriknäisiä”, Tilsan sarjakuvassa rikotaan seteli ja ostetaan muumiomuki.

Ideat pohjaavat usein sanontoihin, sanojen eri merkityksiin tai kielileikkiin, ja ne tarjoavat naurua ja hoksaamisen iloa monen ikäisille. Runojen rento tyylilaji on nappivalinta, tosin hiukan vähemmän olisi voinut käyttää painollisen ja painottoman tavun riimipareja (sali / rumpali), joihin etenkin ääneen lukija törmää joskus kuin autoilija yllätystöyssyyn.