JOULUKALENTERIN LUUKKU 7

Maja Lunde: Lumisisko. Joulukertomus (Snøsøsteren)
Kuvittanut Lisa Aisato. Suomentanut Katriina Huttunen.
S&S 2019. 192 s.

Voiko viettää joulua, jos perheessä on surua? Miten päästä ikävästä elämään? Näitä isoja kysymyksiä käsittelee norjalaisen Maja Lunden romaani Lumisisko. 11-vuotiaalta Aatolta on kuollut isosisko, ja vanhemmat ovat jäätyneet suruunsa niin, etteivät huomaa muita lapsiaan tai lähestyvää joulua, jolloin on myös Aaton syntymäpäivä. Ahdistuneena Aatto etääntyy sekä perheestään että ystävästään Jonista ja viettää aikaa yksinään uimahallissa.

Surun panssari alkaa rakoilla, kun Aaton elämään ilmaantuu salaperäinen ja hauska Heta. Mutta kuka uusi ystävä oikein on? Ja kuka on hänen kotitaloaan vakoileva vanha mies? Miksi Hetan kotona ei koskaan näy ketään muita? Aaton on selvitettävä Hetan arvoitus ja ryhdyttävä itse toimimaan löytääkseen taas läheisten lämpöön ja joulun valoon.

Lumisisko on mukaansa vievä ”vanhan ajan romaani”, jossa on suuria tunteita, kauneutta ja mystiikkaa. Myös kuvitus hehkuu menneen lumoa, vaikka nykyajassa ollaankin.

*****

Kan man fira jul om familjen sörjer? Hur slipper man från sitt besvärliga liv? De här stora frågorna behandlas i Maja Lundes roman Snösystern. 11-åriga Julian har en död storasyster och föräldrarna är så fyllda av sorg att de varken märker sina andra barn eller att julen är ankommande. Dessutom närmar sig Julians födelsedag. Julian drar sig undan från både familj och vänner och tillbringar all tid ensam i simhallen.

Sorgens pansar börjar brista när den mystiska och roliga Hedvig gör intåg i Julians liv. Men vem är hon egentligen? Och vem är den gamla, spionerande mannen i hennes hem? Varför är ingen annan någonsin där? Julian måste lösa mysterierna kring Hedvig, och hitta tillbaka till sin egen varma familj och julens ljus.

Snösystern är en ”gammaldags” roman, med stora känslor, skönhet och mystik. Även illustrationerna för tankarna till äldre tider, trots att historien försiggår i nutid.

Takaisin